Spor Kulüplerinin Dikkatine!

Spor kulübü kuruluş işlemleriniz için
Spor Kulübü Danışmanı/Müşavir Can Üsküp'ü arayabilirsiniz
0 (555) 420 22 65

7504 Sayılı yasa ile beraber spor kulübü kuracakların artık dernek kurmasına gerek kalmadan. Gençlik Spor Bakanlığı’na bağlı olarak doğrudan spor kulübü kurmalarına imkan tanınmıştır. Bazı hallerde İç İşleri Bakanlığı’nın denetimine ve tabi hallerde Maliye Bakanlığı’nın denetimine tabi olsalar da spor kulüpleri idari açıdan Gençlik Hizmetleri Spor Bakanlığı çerçevesinde Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlükleri tarafından iş ve işlemleri yürütülmektedir.

Bu durum tek bir mülki idare amirliğine bağlı olarak esas işlemlerinin yürütülmesini sağlayarak kolaylık sağlamıştır. Ancak sportif kurumlarda (spor kulüpleri, spor aş, spor federasyonları gibi) yönetici ve denetçilerin adli sicilleri ya da sportif cezalarının olup olmadığı gibi konularda kamu otoritesi tarafından daha spor kulübü kuruluşu ya da spor kulübü genel kurulunda seçilecek kişilerin en başından denetime tabi olmasına açıklık getirmiştir.

Dahası spor kulüpleri, spor a.ş. gibi kurumlarda oluşacak idari eksiklikler önemli cezalara tabii durumlara gelmişlerdir.

Örneğin; 5253 sayılı dernekler kanununda 2022 yılı için zamanında yapılmayan ya da süresinde (30 gün içerisinde bildirilmeyen) bir genel kurul sonuç bildiriminin cezası sadece başkana kesilen 3504.00 tl. idari para cezası ile değerlendirilirken. 7504 SAYILI SPOR KULÜPLERİ KANUNUNDA Tüm başkan yönetici, denetçi ve üst kuruluş yönetimi için kişi başı 5000.00 tl idari para cezası bulunmaktadır. Kaldı ki 2023 yılı yeniden değerleme oranına göre takriben adam başı 7200.00 tl gibi tüm yönetici ve denetçilere idari para cezası uygulanacağını düşünürsek. (ekte kanunda görüldüğü üzere) çok ciddi bir ceza gelmektedir. Bu durum kesinlikle yapılan sözleşmeler ile kendinizi garanti altına alacağınız size bu sorumluluğu üstlenecek TÜRMOBA bağlı kurumsal danışmanlık firmaları ile yürütmeniz gerekliliğini gözler önüne sürmektedir.

Ayrıca hatalı borçlanmaların ve yazı dizimizin devamında göreceğiniz üzere birçok hususta adli para cezaları ya da hapis cezaları kanun nezdinde gündeminizde olacaktır. Açıklamalı 7504 sayılı spor kulüpleri kanununu içeren kitapçık ve gazetemizi aşağıdaki linkten indirmenizi. HÜR EFE SPOR KULÜPLERİNE ÖZEL GAZETE – MATBAA – DANIŞMANLIK FİRMAMIZIN şubelerinden siz kulüp yöneticileri için hazırlanmış olan basılı materyallerimizi ücretsiz olarak temin etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.